HLEDÁNÍ
-
DRUH
OBLAST

Zelené čaje

Prapůvodním královstvím zeleného čaje je Čína, odkud učenný mnich zelený čaj propašoval v 8. století do Japonska. Dovážené čaje v nabídce nachází své silné zastoupení také v Koreji, Vietnamu či Barmě.

Vyrábí se nepřeberné množství druhů, které se liší vzhledem, vůní i chutí.
Zelený čaj musí projít komplikovaným procesem zpracování, který má na výslednou chuť nápoje zásadní vliv.

Po sběru čerstvých lístků začíná tzv. volná oxidace a u zeleného čaje je nejdůležitější této oxidaci zabránit. Proto je potřeba čajové lístky po sběru co nejdříve zpracovat.

V Číně se zelený čaj zpracovává v rodinných či vesnických manufakturách. Kde je proces oxidace čerstvého lístku zastavena na pánvích.

Japonské zelené čaje mají úplně jiné vlastnosti a druh zpracování než kdekoliv na světě. Sběr a zpracování probíhá strojově, proto jsou tak specifické v chuti, tvaru, nebo v nálevu. Hlavní co u Japonských čajů nacházíme je tzv. pátá chuť s názvem „umami“ (která je podobná u řas v sushi).