Černé čaje neboli „black tea“ z čajového keře Assamica řadíme do oblastí s velkým západním vlivem ve zpracování. Tato sorta čaje se nachází v oblastech jako Indie, Nepál, Sri Lanka, Kenia, Gruzie, Barma či Afrika.
Černé kvalitní čaje rozdělujeme dle typu sklizní:
Jarní – First flush „F.F.“ – jemný čaj s ovocnými tóny
Letní – Second flush „S.F.“ – silný čaj s oříškovými a ovocnými tóny
Podzimní – „Autumnal“ – silný čaj s oříškovými a medovými tóny
Zpracování černého čaje spočívá především v oxidaci. Ručně sbírané čajové lístky se nechají několik hodin zavadnout na sušících plátech ve stínu, poté se mechanicky pomocí roleru naruší jejich struktura (uvolnění enzymu zvaný polyfenoláza), která zpustí oxidaci. Mechanicky upravované lístky se lehce zavinují, tím získávají svůj jedinečný tvar. Listy oxidují několik hodin a tmavnou do sytě černé barvy. Oxidace se ukončí dosušením čaje v sušičkách, čímž se stabilizují.
Následně se čajové lístky sortují do požadované kvality. Můžete si povšimnout určitých sort černých čajů:
SFTGFOP (SpecialFinestTippyGoldenFloweryOrangePekoe), FTGFOP, TGFOP – čaje s velkým obsahem výhonků, obvykle z vysokohorských plantáží
GFOP (GoldenFloweryOrangePekoe) – čaj s obsahem zlatavých výhonků
OP (OrangePekoe) – standartní čaj, bez obsahu výhonků s menší velikosti lístků
P (Pekoe), PS(PekoeSouchong), S(Souchong) – větší celolistové čaje
BOP(BrokenOrangeSouchong), BP(BrokenSouchong), BS(PekoeSouchong) – zlomkové čaje
F (Fannings) – čajová drť
D (Dust) – prach čaje