Černý čaj z nepálské horské hraniční oblasti s Indií, z první jarní sklizně.
Černý čaj Nepál Ilám z nepálské hraniční oblasti s Indií, pocházejíc z malebného horského města Illám.
Na jižních svazích majestátního Himálaje takřka „přes kopec“ od věhlasného Darjeelingu podařilo se usilovným nepálským plantážníkům i bez britských koloniálních zkušeností přivésti na světlo čajového světa plnohodnotný černý čaj vysokohorského typu. Čaj pochází z první, tedy jarní sklizně (březen až duben), proto krom hnědých typických lístků, oplývá také krásnými zelenými lístky a tipsy. Lístky stejnosměrně svinuté s vysokým obsahem stříbřitých tipsů, květinové, lehce senové, bylinkové vůně a plné, decentně svíravé, travnaté, aromatické chuti.
Historie pěstování čaje v Nepálu se datuje od roku 1862. Ministerský předseda Bahádur Rána tehdy obdržel od čínského císaře darem sazeničky čajovníku a pověřil svého zetě, plukovníka Gádžradže Thápu, aby v blízkosti města Illám na východě země sazeničky vysadil. Illám byl vybrán právě proto, že bezprostředně sousedí s věhlasným indickým městem Darjeeling, který již v té době byl čajovým rájem. Ačkoliv byly oblasti Illámu pro pěstování čaje ideální, k většímu rozšíření plantáží nikdy nedošlo. Kvalitní nepálské vysokohorské čaje se začaly objevovat na západních tržištích až po roce 1990, kdy byl nepálský čajový průmysl privatizován, Produkce od té doby prudce roste, mezi roky 2000 a 2012 stoupla z 5 000 tun na téměř 18 000 tun.
Díky její oblasti, blízko Darjeelingu, má Illámský čaj velmi podobný charakter, a zpracovatelské továrny postupují při produkci čaje srovnatelným způsobem. Podle některých domněnek se dokonce kvalitní nepálský čaj tajně pašuje přes indickou hranici a prodává jako pravý čaj z Darjeelingu. Proto se říká že Darjeeling čaje se vypije víc něž se vypěstuje.
Kvůli chladnému jarnímu vysokohorskému podnebí se ihned po sběru lístky položí na velké obdélníkových sušící rošty v patře továrny. Pod prodlouhlý drátěný rošt se prohání teplý vzduch a proto jsou vrstvy rozložených čajových lístků tak rozdílné. Čajové lístky ve spodním patře roštu zavadají mnohem rychleji než li lístky nad nimi. Díky tomu, spodní lístky se skoro až usuší (následující proces na ně již nemá větší vliv) a vzniká tak směsice zelených a tmavých lístků, které dělají tento čaj tak specifickým. Stejně jako v Darjeelingu je sklizeň závislá na počasí a čaj z Illámu má každy rok trochu jinou kvalitu. Proto každý rok na jaře v pražských čajových dílnách vybíráme ze směsice lotů, pomocí slepé degustace, pro Vás ten nejlepší, tzv. výběrový, Nepál Illám.
Ikdyž bylo jejich snažení dlouho bráněno zkorumpovanou vládou a soukromý sektor byl utlačován, podařilo se vytvořit malá družstva drobných pěstitelů, kteří se zaměřili na bio kvalitu a čistotu. Jedním z družstev je i Shangri-la.