Věhlasný čaj z provincie Anhui, rostoucí v blízkosti řeky Jang´c. s jemnou květinovou a medovou vůni po růžích.
Věhlasný čaj z provincie Anhui, rostoucí v blízkosti řeky Jang´c. Stejnoměrný lístek černé barvy, svinutý do drobných jehliček. Nálev má jemně květinovou a medovou vůni po růžích a hladkou, plnou chuť. V Evropě znám pod názvem Keemun podle místního názvu poněkud méně pohostinného města Qi Men a stejnojmenného okresu ( v překladu „Velká brána“).
Tradice jeho výroby není dlouhá a sahá do 80. let 19. století, kdy se do rodného kraje vrátil mladý mu, jenž právě přišel o místo úředníka v okrese Fujian. Protože však věděl o velké poptávce po černém čaji, který se v Qi Menu zatím nevyráběl, založil zde tři manufaktury. Výchozí surovinou se staly čajové lístky ze zdejšího poddruhu čajovníku, obsahující specifickou silici myrcenal, jež se v jiných odrůdách nevyskytuje. Čchimenské čaje se dnes považují za nejlepší čínské červené čaje vůbec a řadí se také mezi čajovou špičku.
Znamenitý k pití zejména po východu slunce pro celodenní svěžest.