MAO JIAN
„ochmýřené špičky“
Mírně aromatický, značně povzbuzující čaj pro běžné dopolední popíjení.
Oblíbený čínský typ čaje z vícerých provincií na jih od řeky Yang Tse.
Blahodárné účinky tohoto výběrového zeleného čaje z provincie Hunan na zažívání tuku ze skopového masa byly objeveny pravověrnými muslimy v severní provincii Xinjian již dávno. Patří mezi nejznámější čínské čaje, hlavně díly tzv. Klasické knize o čaji z 8. století. Čaj byl v této oblasti od pradávna rozšířený a mimořádně oblíbený, což dokazují i archeologické nálezy. Čajové lístky se vkládaly do hrobů jako výbava do posmrtného života.
Čaj se v této oblasti po dlouhou dobu přestal vyrábět a vrátil se zpět až na začátku 20. století. Nové čajové keře se však rychle uchytily a věhlas si tento čaj zase vydobyl. Název ochmýřená špička dostal čaj podle většího ochmýřeného výhonku a jednoho špičatého velkého přilehlého lístku, které se na tento čaj sbírají. V nabídce Dobré čajovny se objevuje co symbol střetávání kultur.
Sladce vegetální, lehce drsná, listovitá až lehce hrozinkovitá vůně.
Lehce sladce nahořklá, hladká jemná, někdy trochu kořeněná, kouřová chuť.
Velmi dlouhý, lehce nahořkle sladký, kouřový chuťový dozvuk.
Drobné, kadeřavě zavinuté lístky, s bohatě protkanými zeleno stříbrnými vlásky ochmýřených výhonků.
Svěže travnatě zelená barva nálevu.
7gr čaje na 600ml vody
1 polévková lžíce jsou 3,5gr
nálev: teplota vody 80°C, louhovat 2 minuty
Uvedená příprava je čistě orientační. Záleží na kvalitě vody a chutí každého z nás.
Skladujte v suchu a temnu.
Podobné produkty
SAKURACHA
„květy divokých třešní“
Ručně sbírané listy divoké třešně (druh sakury), zpracované ve stylu oolong.
HOJICHA KYOTO
Pražená japonská Kukicha s oříškovou, pečenou a kouřovou vůní. Vhodná na trávení po jídle.
LIU AN GUA PIAN
„melounová semínka“
Nezvyklý vzhled čaje, značně povzbuzující a patřící do pětice vůbec nejznámějších čajů Číny.
PUTUO FO CHA
„buddhův čaj z ostrova putuo“
Budhistický čaj s povzbuzujícími účinky na lidskou mysl a tělo.