SENCHA SHIRAHIME 2023
„bílá královna“
Sencha Shira Hime ve volném překladu jako „Bílá královna“ odkazuje na nápadně světle zbarvené lístky tohoto zeleného japonského čaje.
Sencha Shira Hime ve volném překladu jako „Bílá královna“ odkazuje na nápadně světle zbarvené lístky tohoto zeleného japonského čaje.
Bílé lístky čaje jsou v Japonsku velice vzácné, jedná se o přirozenou mutaci klonu v oblasti města Yame, prefektura Fukuoka. Vývojem tohoto speciálního kultivaru se strávilo desetiletí. Sbírá se a zpracovává v limitovaném množství v nadmořské výšce 250-400 m.n.m.
Tento čaj se velmi liší od ostatních druhů japonských čajů, ale chuťově se podobá spíše čaji typu Gyokuro. Listy jsou žlutozelené barvy, sladké vůně a silné chuti umami. Během louhování si můžete povšimnout změn barev lístků ze žluté zelené na bílou žlutou. Také v tomto případě typu Sencha nebyly listy před sklizní zastíněny.
Limitované množství je dáno především sklizní toliko brzy na jaře z důvodu náchylnosti jemného listu na napadení hmyzem v pozdějším období. Vzácný čaj pro zvláštní příležitosti, možno zakoupit výhradně na našem e-shopu.
Svěží, nasládle květinová a trávová vůně, silná vůně UMAMI.
Plná, hladká, kulatá, bez svíravostí, silně sladká chuť.
Velmi dlouhý, nasládlý, silně pikantní trávový chuťový dozvuk.
Smaragdově zelený a světle bílo zelený, drobný, štíhlý až jehličkovitý, lesklý list.
Nefritová barva nálevu.
specifický klon čajovníku Shirahime
9gr čaje na 600ml vody
6gr čaje na 250ml vody
1 polévková lžíce jsou 3gr
studený nálev: studená voda, louhovat 3 minuty (opakovat)
s použitím překapávání přes kostky ledu louhovat 30 minut
1. nálev: teplota vody 80°C, louhovat do 2 minut
2. nálev: teplota vody 85°C, louhovat 2 minuty
3. nálev: teplota vody 90°C, louhovat 3 minuty
Uvedená příprava je čistě orientační. Záleží na kvalitě vody a chutí každého z nás.
Skladujte v suchu a temnu.
Podobné produkty
LIU AN GUA PIAN
„melounová semínka“
Nezvyklý vzhled čaje, značně povzbuzující a patřící do pětice vůbec nejznámějších čajů Číny.
NOKCHA „DARACK“
„výběrová nokcha“
Nejjemnější a nejexklusivnější ručně vyráběný korejský organic čaj z druhé sklizně Sejak.
YAMACHA HAMAMATSU
„vysokohorská sencha“
Zelený nezastiňovaný čaj typu Sencha pěstovaný na horských terasovitých zahradách.
KUKICHA KYOTO
Stonkový nebo také řapíkový čaj, vznikající při výrobě delikatesního čaje Gyokuro.