|
Letošní, již druhý, černý čaj z jarní sklizně v Darjeelingu v Indii ze zahrady Giddapahar.
Jarní sklizeň černého čaje Darjeeling pocházejíc z malebného horského stejnojmenného města Darjeeling v Indii ze slavné vysokohorské zahrady Giddapahar.
Přesné označení jest DJ FF 2024 „GIDDAPAHAR“ SFTGFOP1-CH DJ-2/24 CH. Již druhý čerstvý čaj letošního roku sbírán, vybrán a letecky dopraven k nám do České Republiky.
Britské koloniální zkušeností přivedly na světlo čajového světa plnohodnotný černý čaj vysokohorského typu. Čaj pochází z první, tedy jarní sklizně (březen až duben), proto krom hnědých typických lístků, oplývá také krásnými zelenými lístky a tipsy. Lístky stejnosměrně svinuté s vysokým obsahem stříbřitých tipsů, květinové, lehce senové, bylinkové vůně a plné, decentně svíravé, travnaté, aromatické chuti.
Díky své severní oblasti, blízko Nepálu, má Darjeeling čaj velmi podobný charakter jako ten Nepálský a zpracovatelské továrny postupují při produkci čaje srovnatelným způsobem. Podle některých domněnek se dokonce kvalitní nepálský čaj tajně pašuje přes indickou hranici a prodává jako pravý čaj z Darjeelingu. Proto se říká že Darjeeling čaje se vypije víc něž se vypěstuje.
Kvůli chladnému jarnímu vysokohorskému podnebí se ihned po sběru lístky rozloží na velké obdélníkové sušící rošty v patře továrny. Pod podlouhlý drátěný rošt se prohání teplý vzduch a proto jsou vrstvy rozložených čajových lístků tak rozdílné. Čajové lístky ve spodním patře roštu zavadají mnohem rychleji než-li lístky nad nimi. Díky tomu, spodní lístky se skoro až usuší (následující proces na ně již nemá větší vliv) a vzniká tak směsice zelených a tmavých lístků, které dělají tento čaj tak specifickým. Stejně jako v Nepálu je sklizeň závislá na počasí a čaj z Darjeelingových zahrad má každy rok trochu jinou kvalitu. Proto každý rok na jaře v pražských čajových dílnách vybíráme ze směsice lotů, pomocí slepé degustace, pro Vás ten nejlepší, tzv. výběrový, Derjeeling First flush.
Direktně nakupováno u produkčních firem a následně dováženo letecky. Díky tomu do vašeho šálu dostává se čaj zaručeně čerstvý.